Shaniia

fördubbla din läshastighet

Publicerad 2017-07-16 21:16:07 i Allmänt,

Hej underbara alla läsare! ♥ ♥  

Det var ett tag sedan jag skrev på bloggen men jag hoppas ni har haft det bra. Jag kommer fortsätta blogga om boken och nu kommer jag att berätta för er om effektiv lästeknik som finns på sidorna 75-91 i Plugga smart och lär dig mer. Här kommer ni få lära er mer om olika sätt att läsa. När man läser kan man läsa på olika sätt, jag kommer berätta mer om aktiv läsning, syntoptisk läsning och iterativ läsning. 

Idag lever vi i en värld där läsning är en mycket viktig del i våra liv, eftersom vi idag läser böcker, tidningar och mycket av vår dagliga läsning sker via ipads, mobiler samt e-mail. Däremot hamnar vi Ibland i situationer som tillexempel när vi börjar en kurs och man förväntas läsa de där tjocka böckerna. Vad ska vi göra för att vi ska kunna tänka att ingenting är för svårt samtidigt tänka att böckerna är spännande. Därför är det viktigt att veta hur man kan utveckla sin läsförmåga. I barndomen får vi vår grund i läsning som sedan utvecklas hela livet. Vi går tillbaka till att studera en kurs och få uppgiften att läsa jobbiga böcker. Vid dessa situationer försöker vi att inte läsa böckerna och hitta andra vägar för att klara kursen. Precis därför behöver vi läsa bättre, snabbare dessutom förstå vad vi läser. För att kunna göra detta finns det fyra olika sätt att läsa på, dessa är aktiv läsning, grundläggande läsning, undersökande läsning och analytisk läsning. 

Vi börjar med aktiv läsning som innebär att läsaren är medveten om läsningen. I aktiv läsning finns det mål, detta betyder att läsaren tolkar och tänker om innehållet. Utifrån boken plugga smart och lär dig mer kan aktiv läsning delas in i olika nivåer. Den första nivån är grundläggande läsning, i denna nivå handlar det endast om att kunna läsa en text. Nästa nivå är undersökande läsning som betyder att man ska se hur boken är uppbyggd, och indelad dessutom är det viktigt att se hur språket är, vilka ord författaren använder. Tillsist kommer vi till analytisk läsning handlar om att läsa mellan raderna, dra slutsatser och försöka veta författarens budskap. Vidare kommer vi till syntopisk läsning som betyder att läsaren läser flera böcker samtidigt för att få fram kunskap ur en eller flera böcker. Syntoptisk läsning handlar om att läsa både undersökande och analytiskt. Detta sätt att läsa ingår i flera utbildningar i världen. När en läsare är bered på att fördjupa sig i ett av bokens kapitel flera gånger,så kommer läsaren in i något som kallas iterativ läsning. En iterativ läsning innefattar flera steg, däremot betyder det att vi måste läsa noggrant och flera gånger. Kommer man kunna texten utan att ha boken framför sig, denna metod sparar mycket tid. 

 I Boken plugga smart och lär dig mer i kapitlet om läsning får vi veta mer om hur vi kan utveckla vår läsförmåga. Läsaren kan använda sig av metoden tänk före, tänk medan och tänk efter, dessa metoder används för att aktivera de delar av hjärnan som hör till läsning. I denna metod kan vi fråga oss, vad vet jag redan om det här ? Sedan kommer vi till den andra metoden tänk medan då ställs frågan, kan detta stämma ?utifrån frågeställningen ska vi läsa aktivt och vara medvetna om vad vi läser, veta vad texten handlar om denna metod används för att kunna veta budskapet och är en snabbläsningsmetod. Vidare kommer vi till tänk efter metoden, här betyder det att man ska ha en paus och tänka efter vad det var man läste och vad det handlade om. Tänk efter metoden är när man läst klart texten eller boken och tänker på vad man lärt sig. Avslutningsvis kan vi säga att läsning även handlar om att dela in tiden där du läser i ett antal timmar varje dag eller någon gång i veckan. Där ska även paus ingå men inte för långa. Det är för att vi ska kunna koncentrera oss bättre 

På sidorna 121-140 i Plugga smart och lär dig mer. Här kommer ni få lära er mer om hur man fördubblar sin läshastighet. Det finns olika sätt man kan läsa på, jag kommer berätta mer om, fördubbla din läshastighet, guidad läsning och fördjupade tekniker.

 

Idag läser vi texter på våra mobiler,ipad och datorer. Däremot när vi kommer till att läsa vanliga böcker är det inte många i dagens samhälle som gör det. Det skulle kunna ta en hel månad till att läsa klart en bok. Boken plugga smart och lär dig mer, lär dig att för dubbla din läshastighet som tillexempel att kunna läsa klart en hel bok på en halvtimme. För att vi ska kunna öka läshastigheten är det viktigt att läsaren kan använda sig av olika lästekniker, veta vad hon läser och att ha en stark koncentration. Det är för att läsningen påveras av ögat och sinnet, när vi läser tränar vi ögonmotoriken sedan bearbetar vi texten med med vårt sinne. Vidare kan vi säga att det finns en del ovanor när vi läser. Den första ovanan är subvokalisering som betyder att man ljudar orden detta hindrar oss att öka vår läshastighet. Eftersom för att kunna läsa riktigt snabbt samt att förstå det vi läser är det inte viktigt att uttala varje ord vi läser. 

Vidare kommer vi till guidad läsning som är ett sätt att öka sin läshastighet genom att hjälpa ögat att läsa. En guide är tillexempel en penna, ett paper eller något som är till för att ögat ska ha något att följa som blir en hjälp till att läsa. Om man vill läsa snabbt blir pennan ett hinder, eftersom det får oss att endast kunna läsa ett ord i taget medan om vi tittar på en grupp ord på flera rader kan vi läsa snabbare utan att anstränga oss. Avslutningsvis finns det metoder i boken plugga smart och lär dig mer om hur man kan läsa en sida på fem sekunder och en hel bok på en halvtimme. Det man ska undvika är att läsa från vänster till höge och att inte ljuda orden. Det som behövs är att läsa boken uppifrån och ner, det gör att man hinner läsa en sida på sju sekunder. 

 

Hoppas ni har lärt er något om läsningens bästa metoder och hur man kan fördubbla sin läshastighet och hur man kan utveckla sin läsförmåga och vad som är viktigt med läsning 

Önskar er en underbar dag ♥ ♥ ♥

Kommentarer

Postat av: Felicia

Publicerad 2017-07-23 11:08:06

Vilket bra inlägg! Lärde mig nya intressanta saker, det här ska jag nog läsa på mer om för det är nog bra att kunna, speciellt när man pluggar x

Svar: Tack, önskar dig lycka till :)
Shaniia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Shaniia

Välkommen till min ”FEEL GOOD” Blogg! Mitt namn är Shania och är 23år gammal. Jag är en framgångsrik barnskötare. Följ min blogg och ta del av mitt vardagsliv, karriär, resor, mat och all inspiration som jag delar med mig av.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela